Reflexions de l’equip de gestió del Casal Claret

posted in: Notícies | 0

Els dilluns al Casal Claret ens despertem amb una reunió de les 7 persones que formem l’equip de gestió diària del Casal. Com un ritual d’inici de setmana ens trobem amb calma per compartir els projectes, acompanyaments i accions que cadascú/na de nosaltres vetllem, animem i coordinem perquè vagin endavant. El ritual de començar la setmana seient al voltant d’una taula, poder-nos mirar als ulls i escoltar-nos tot compartint el nostre fer i ser al Casal, ens apropa i ens enforteix com a projecte i com a equip. És aquest fer casa, fer casal, parar per escoltar-nos, apropar-nos i acompanyar-nos en cada projecte. Acabem la trobada/reunió amb un esmorzar, uns cafès desvetlladors i sovint més unides i properes! És aquest fer del Casal que procurem viure nosaltres mateixes en pròpia pell i que es fa extensiu a les dones, homes, infants i adolescents, voluntaris/es i tota la xarxa que forma part d’aquest Casal Casa.
D’aquestes reunions sovint se’n desprenen reflexions èticomorals, qüestionaments del fer dels serveis, administracions i del propi sistema capitalista i patricarcal, accions paral·leles que impulsem per moure i/o fer visible realitats complexes, constatació de situacions humanes que ens interpel·len com a persones i com a entitat…
Fa uns dies una noia marroquinocatalana estudiant d’un mòdul de grau mig es va acostar al Casal per fer-nos partícips de la seva preocupació entorn a les dificultats de trobar un espai de pràctiques pel fet de portar vel.  Ens va generar un seguit de preguntes personals i col·lectives en relació al racisme i xenofòbia que es viu en molts racons, serveis públics i privats, cases i comerços de Vic i rodalies. Qüestionar-nos com ens costa acceptar i comprendre l’altre, la diferència, com es generen alarmes i prejudicis arran d’un vel, una llengua o un color de pell que desprèn rebuig i estigma. I aquesta és una oportunitat petita per fer gran la causa de tots i totes, que no és altra que treballar per la convivència i contra el racisme i xenofòbia. A aquesta noia l’hem acompanyat amb accions concretes en aquesta preocupació i hem posat el nostre gra de sorra per tal de moure resistències i encoratjar-la a seguir.
El Casal Claret ens situem fermament en recolzar els col·lectius vulnerables. El Casal Claret treballem per la cura i l’acollida de totes les persones sigui quin sigui el seu orígen, creença o cultura, sentim la necessitat imperiosa de dignificar cada vida i cada realitat, a partir de petits actes diaris fins a accions més amples i col·lectives que moguin consciències i estructures. El Casal Claret prenem partit, ens posicionem sense por i amb fermesa per tal d’ampliar la mirada i aprendre a acompanyar-nos amb respecte i dignitat, sabent que per deconstruir judicis i etiquetes cal que ens qüestionem i puguem estar prop de l’altra tot posant-hi una mirada amorosa, de respecte i igualtat.