Entrevista a Tejinderjit Verma

· Quin és el lloc de culte propi dels sikhs?

El lloc de culte propi dels sikhs s’anomena Gurudwara, que vol dir “Porta al Guru”.

 · Quines funcions té un gurudwara? Per a què i quan es fa servir?

La religió dels sikhs té 10 mestres o gurus, l’últim guru que es diu Guru Gobind va deixar com a guia el llibre sagrat “Guru Grant Sahib”. A tots els gurudwaras la lectura del llibre és l’acte més important. També és un lloc per cantar, escoltar música clàssica i tocar alguns instruments musicals tradicionals de l’Índia. Cada setmana es pot fer un dinar de germanor gratuït per a tothom. D’altra banda, es fa servir per fer reunions i xerrades socials. Quan està situada a l’estranger és corrent que hi hagi una escola per ensenyar l’idioma punjabi.

· Quins elements essencials conformen un gurudwara?

És necessari disposar d’un espai suficient per seure a terra còmodament. Damunt d’un petit escenari s’hi troba el llibre cobert amb una tela, on es guarda. També s’hi veu una bandera amb el símbol del sikhisme. Idealment és convenient que hi hagi una cuina i un menjador, així a la gent els agrada anar-hi perquè s’hi senten bé.

·  El gurudwara és un lloc sagrat? Qui pot entrar-hi?

La presència del llibre vol dir la presència de la divinitat, és un lloc sagrat. El gurudwara està obert a tota mena de religions i races; ara bé, cal respectar unes normes per entrar-hi: descalçar-se, tapar-se el cap, no donar l’esquena al llibre. Els homes i les dones no poden estar-hi barrejats, hi ha un costat pels homes i un altre per les dones.

· Quins elements externs identifiquen un gurudwara ?

Per fora s’identifica el símbol “Niskan sahib”, que és el símbol del gurudwara.

 

Gurudwara Shri Guru Teg Bahadur Sahib Ji
C/ Rafael Gay Montilla, 12. Vic
T. 632 163 480

Persona-contacte: Avtar Singh
Horari: cada diumenge a les 15h