Entrevista a Jamel El Meziani, responsable del Centre Islàmic de Vic

· Quin és el lloc de culte propi dels musulmans?

La mesquita és el lloc de culte en l’Islam. Masjid, en àrab vol dir “lloc de postració”. És un espai buit i obert, on la gent hi entra i prega.

· Quins elements essencials conformen les mesquites?

A l’entrada hi ha un lloc on fer les ablucions o el rentat ritual previ a la pregària i, també, s’hi deixen les sabates. Desprès, hi ha una sala gran amb catifes sense mobles per fer les pregàries. En aquest espai s’hi troba el Mihrab que marca la Kibla (la direcció a la Meca), perquè qualsevol ho sàpiga sense preguntar; i el Mínbar des d’on es pronuncia el sermó dels divendres. A més, hi hauria d’haver un Minaret que permet cridar els fidels a l’oració, però la dificultat de construir-ho ha impedit la seva existència en aquesta mesquita.

·  Què s’hi fa a banda de pregar?

La mesquita és un lloc per fer reunions i, sobretot, per l’aprenentatge. S’hi ensenya religió, cultura, sociologia, convivència i algun tema que preocupa a la comunitat . També s’utilitza per donar menjar als necessitats.

· Com es finança una mesquita?

La majoria de les mesquites s’han construït amb les donacions de la comunitat. En algunes, la gent, en funció de les seves possibilitats, es compromet a pagar una quota mensual per poder pagar el lloguer i mantenir l’imam.

· Els homes i les dones poden resar junts?

Al principi, els antics homes i dones pregaven en el mateix lloc, els homes es posaven a les primeres files; darrera s’hi situaven les files de les dones, que havien de portar un mocador al cap i un vestit que no exhibeixi el seu cos, perquè no tenien prou espai.  Ara a les mesquites hi ha un espai per a les dones a part.

 

 

Centre Islàmic de Vic
C/ St. Pere, 53. Vic
T. 690 817 545

Persona-contacte: Jamel El Meziani
Horari: acollida cada dia de 9h a 21h.
Es realitzen cinc pregàries al dia, segons les èpoques de l’any