logo_descarrega_documents

calendari2016 La temàtica del calendari moments 2018 és la cultura del voluntariat i com la gent dedica lliurement una part del seu temps a millorar el seu entorn.

Una foto que mostri el dia a
dia d’una entitat. Una foto que mostri la connexió amb la naturalesa. Una foto que mostri la capacitat d’acollida del ser humà. Una foto que recordi la pobresa que tant a prop tenim.
Una foto amb actitud positiva i, fins i tot, amb un fons transgressor. Pensem que una bona imatge ens ajuda a ser crítics amb la nostra societat i, alhora, és un estimul per transformar-la.
La tradició del voluntariat està fortament arrelada al nostre territori, existeixen una gran quantitat d’entitats que treballen en diferents àmbits, des de l’atenció als altres, passant per la natura, la cultura, la convivència entre persones, etc. En el context de la societat líquida definida per Zygmunt Bauman el voluntariat és un element que dona solidesa i
referents a l’entorn.
El voluntariat es pot definir com el conjunt de persones que dediquen una part del seu temps al servei dels altres o de la comunitat sense esperar res a canvi. Els voluntaris es comprometen a fer actuacions en favor de la societat i de la persona.
La Generalitat de Catalunya va aprovar la llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l’associacionisme on s’esmenta que “Moltes entitats han tingut un paper cabdal en la construcció d’identitats col·lectives, en la vertebració dels territoris i en la promoció del civisme i la cohesió social, i han permès als ciutadans de Catalunya participar i
implicar-se en la construcció social, que és la base d’una societat democràtica, madura i solidària, sumant esforços amb la voluntat de compartir lliurement amb altres membres de la comunitat l’enfortiment de vincles i la construcció de realitats.”
El compromís i el voluntariat estan íntimament lligats: el temps que cada persona pot dedicar a millorar una mica el seu entorn defineix la salut associativa d’una societat.
Moltes vegades la societat no és conscient de la gran quantitat  d’associacions que treballen de manera desinteressada en pro d’un món millor. El Calendari
moments 2018 pretén posar imatge a diferents entitats que aporten el seu gra de sorra en la transformació social i convidar a la reflexió personal. Com deia Baden Powell «Procurem deixar el món una mica millor del que l’hem trobat».

El Calendari moments 2018 vol ser una eina de sensibilització de la tasca desenvolupada pel Casal que ens farà estar presents en molts llocs alhora.
Servirà com a primer eix vertebrador de sinergies i empaties entre tot un seguit de contactes entre les entitats, associacions, institucions de la comarca.
Es pretén provocar l’esperit crític que impulsi a la transformació social dels
qui el llegeixin. Es pretén convidar les persones a fer-se voluntaris i
col·laboradors. Ens dóna a conèixer a particulars, empreses i institucions. Ens manté com una constant tot l’any.
Continuem un treball cap a l’exterior com una entitat que poc a poc s’independitza i que crea sinergies de treball no formal. Que creix i s’autentifica com a entitat viable i que aporta confiança. Que té història i aval de persones que la recolzen. Que pot i vol canviar realitats.

Com serà el calendari?
Aconfessional, discret, amb colors, senzill i elegant. Una mostra ben simple en quant a forma i disseny ens ve marcat pel calendari moments dels darrers anys, inspirat amb els Missionari Clarettiani d’Itàlia. Al calendari hi apareixeran les festes intereligioses més destacades del calendari.
Per tercer any consecutiu, el calendari tindrà un format de 42 cm x 29,7 cm amb enquadernació wire-o a la part superior.
Cada mes comptarà amb una fotografia i un text de reflexió al voltant de la temàtica proposada en la fotografia. El text i la fotografia formen part de la mateixa unitat, volent transmetre un espai on pensar la relació entre voluntariat, compromís, societat i cultura.

A qui va dirigit?
Tradicionalment les famílies pengen a un lloc comú de la llar un calendari que els acompanya durant els anys, que els fan preveure i recordar moments importants de les seves vides. Empreses, entitats segueixen el mateix tarannà. Nosaltres volem ser-hi presents, com una part més d’aquesta xarxa que ens permet a tots viure amb relació amb els altres.