L’Escola de la Pau: Infants, Adolescents i Joves és un espai d’acollida, de convivència i d’acompanyament a infants, adolescents i joves de la ciutat de Vic. Un espai d’acompanyament mitjançant diferents tallers que responen a les seves necessitats: reforç escolar, activitats lúdiques, taller d’esports, aula d’informàtica, etc. En aquests tallers treballem valors, autonomia i desenvolupament personal i social, el fer i crear xarxa amb el grup d’iguals. Processos que els permetin adquirir eines de treball personal i social per al seu òptim desenvolupament. També ens proposem oferir un espai per joves, enfocat
a promoure el desenvolupament competencial i personal dels joves en el món laboral i/o de formació.

L’ACOMPANYAMENT ESCOLAR I LES ACTIVITATS LÚDIQUES: 

• Taller d’acompanyament escolar a infants i adolescents.
Espai on els participants realitzen les seves tasques escolars amb l’acompanyament d’un monitor/a que els dóna suport, els ajuda a resoldre dubtes, etc.IMG_0363
Juntament amb un espai de consulta lliure d’ordinadors, perquè els participants que ho necessitin puguin venir a realitzar les seves tasques escolars i les consultes necessàries de manera autònoma.

•Activitats lúdiques amb els infants i adolescents. Espai en el qual mitjançant els esports (en el cas dels adolescents) i el joc, la creativitat, les excursions, les celebracions com la castanyada, carnestoltes, etc. (en el cas dels infants) passem una bona estona junts, a l’hora que es treballen uns valors socials i personals per al propi desenvolupament.

IMG_0060

• Espai d’acompanyament a joves. Proposem un espai on intentem posar a l’abast dels joves diferents eines per posar en joc les seves ganes d’aprendre, les seves habilitats socials i les seves competències mitjançant trobades grupals, tutories, tastet d’oficis, etc.

• Taller d’expressió artística amb infants. Posem a dis¬posició dels participants un taller voluntari es treballen les emocions, l’expressió, la comunicació, les inquietuds i incerteses a través de l’expressió artística.

• Activitats en el marc de les festes populars i activitats extraordinàries: al llarg de l’any es realitzen diferents activitats coincidint amb les festes tradicionals del nostre país, Sant Jordi, la castanyada, el carnestoltes… o bé en dates assenyales, com poden ser el DNIP (dia de la no violència i la pau), dia de la Dona, etc. Hem realitzat, també activitats extraordinàries, és a dir, que s’allunyen de les rutines diàries, com poden ser una excursió amb piragües per l’embarcador del Ter, torneig de tenis-taula, escalada a la Fàbrica dels Somnis, etc.

• Participació Champions Vic (juny-juliol): Participació al torneig que des de Pla de Barris de l’Ajuntament s’impulsa des de fa uns anys, donant l’oportunitat a diferents nens i nenes de Vic de participar en aquest torneig durant el mes de juny, quan es prepara el torneig en què els nois/es en són els màxims protagonistes i el mes de juliol en què es realitzen els partits.

• Cavallets Vic: Ens iniciem en la participació a la cultura popular de la ciutat, mitjançant la ballada dels Cavallets de Vic, unes figures de la cultura popular que l’Ajuntament de Vic ha volgut recuperar. Així diferents nens i nenes del Casal (i tothom qui ho vulgui) hi han participat fent ballar aquests elements populars que formen part del bestiari de la ciutat.

 

L’ESPLAI I LES COLÒNIES

L’Esplai del Casal- iniciat fa uns anys per incidir en l’educació en el lleure d’infants, adolescents i joves de la
ciutat i rodalies- s’ha reinventat i continua oferint activitats per a infants de 6 a 15 anys, enIMG-20150809-WA0037cara que d’una manera
diferent com havia funcionat antigament i adaptant-se i treballant conjuntament amb el projecte de l’Escola de
la Pau: Infants, Adolescents i Joves. A finals del 2014 es va iniciar un nou curs amb un projecte educatiu renovat
i adaptat a la realitat de l’entitat. Oferint un espai obert a tothom, amb activitats matinals mensuals. A més de
les colònies d’estiu, que es fan accessibles a totes les famílies. A les colònies de l’estiu hi van participar una
quinzena d’infants. En les activitats de l’esplai hi solen participar una vintena d’infants.

 

 

Qui som? Som una colla d’infants (6 a 12 anys) adolescents (12-18) i joves (16 a 22) de procedències culturals diferents, amb inquietuds, amb dubtes, amb ganes de passar-s’ho bé i amb un entusiasme per compartir i viure noves experiències.

Acompanyant els nens i nenes, els nois i noies, som un equip de voluntaris, una colla de persones amb perfils molt diversos, però amb la voluntat de tirar endavant un projecte de participació, creixement personal i d’interrelació.

 

Què pretenem? Els objectius

● Facilitar als participants del projecte, eines que els permetin treballar les seves habilitats psicosocials, especialment pel que fa a la resolució de conflictes, la relació intercultural i la possibilitat d’obrir-se noves perspectives respecte de les pròpies capacitats.

● Acompanyar i reforçar els processos d’aprenentatge escolar, tot facilitant les eines necessàries per tal de poder assolir els hàbits i coneixements que se’ls demana des de les escoles i instituts.

● Fer acollida dels infants i adolescents: els nouvinguts a la ciutat, els derivats de les diferents institucions, els que viuen dificultats amb l’entorn familiar o escolar: enfortint el projecte com a nucli de trobada i difusió de valors de convivència.

●Fomentar espais de convivència en la diversitat des del coneixement, el reconeixement i la valoració positiva de la diversitat en les relacions com procés natural i positiu.

● Apropar als participants al seu entorn més immediat, tot coneixent les entitats que hi ha i les tasques que desenvolupen per tal que, si els interessa, n’acabin formant part.

● Promoure el pensament crític, com a element essencial per als processos de decisió, resolució de conflictes, etc. per al creixement personal i integral dels participants.

● Promoure un projecte d’acollida, atenció i acompanyament al col•lectiu de joves de la ciutat de Vic i comarca que es troben en un moment personal d’incertesa i desmotivació vers el seu futur, tan professional, com social, com de projecte de vida.

 

PARTICIPA COM A INFANT, ADOLESCENT I JOVE O COL·LABORA COM A VOLUNTARI/A!

 

Contacta amb nosaltres

Si et vols participar o necessites més informació et pots posar en contacte amb nosaltres a: escoladelapau.ia@casalclaret.org