El Casal Claret de Vic va començar el curs 1982-1983 per l’impuls de dos claretians: en Joan Font i el pare Miquel Peix. Aquest va néixer inicialment com a centre per a pre-adolescents, adolescents i joves. Mica en mica es va anar construint  l’Esplai Casal Claret de Vic, pel qual hi han passat molts infants i joves de la ciutat de Vic durant més de 25 anys. D’aquí van anar sorgint alguns projectes paral·lels: Pasqua Jove (1985) i el Casal Obert (esplai intersetmanal per infants del barri de familíes nouvingudes).

Des de l’any 1998 es constitueix l’Associació Casal Claret, que s’havia anat preparant en anys anteriors, per poder respondre a les noves situacions i contextos cívics: per una banda acollir amb perspectiva renovada allò que havia estat una part de la realitat històrica del Casal Claret i, d’altra banda, col·laborar en processos de dinamització intercultural i d’aprenentatges diversos en els nous contextos de la ciutat de Vic amb la realització de nous projectes.

El curs 2006-2007 l’edifici del carrer de la Ramada, 14 es renova completament i a partir d’aquest moment l’Associació amplia tant les seves possiblitats i capacitats de realització d’alguns nous projectes amb la seva capacitat d’acollida d’altres associacions i projectes que en bona part ja havíen estat acollits en l’edifici antic.

Actualment l’Associació acull diferents entitats (Veus Diverses, ACSAO, Associació de Ghana…), organitzacions (Cor Vadeveus, Grup de meditació, NA…) i projectes de dinamització social (Col·lectius pel Dret a l’Habitatge, per la ILP-Dació en pagament…).

D’altra banda, continua treballant en projectes de treball educatiu amb infants, adolescents i joves, de dones, de creació de nous recursos per a l’economia familiar i veinal, creació de xarxes socials, per al diàleg intercultural i intereligiós, etc. Per això es porten a terme projectes com l’Escola de la Pau de Dones i l’Escola de la Pau d’Infants i Adolescents i Joves, espais d’acollida, d’intercanvi, de xarxa, per promoure el desenvolupament i el creixement personal de les persones que hi participen.