INICIS:

El Casal Claret de Vic va començar el curs 1982-1983 per l’impuls de dos claretians: en Joan Font i el pare Miquel Peix. Aquest va néixer inicialment com a centre per a pre-adolescents, adolescents i joves. Mica en mica es va anar construint  l’Esplai Casal Claret de Vic, pel qual hi han passat molts infants i joves de la ciutat de Vic durant més de 25 anys. D’aquí van anar sorgint alguns projectes paral·lels: Pasqua Jove (1985) i el Casal Obert (esplai intersetmanal per infants del barri de familíes nouvingudes).

Des de l’any 1998 es constitueix l’Associació Casal Claret, que s’havia anat preparant en anys anteriors, per poder respondre a les noves situacions i contextos cívics: per una banda acollir amb perspectiva renovada allò que havia estat una part de la realitat històrica del Casal Claret i, d’altra banda, col·laborar en processos de dinamització intercultural i d’aprenentatges diversos en els nous contextos de la ciutat de Vic amb la realització de nous projectes.

El curs 2006-2007 l’edifici del carrer de la Ramada, 14 es renova completament i a partir d’aquest moment l’Associació amplia tant les seves possiblitats i capacitats de realització d’alguns nous projectes amb la seva capacitat d’acollida d’altres associacions i projectes que en bona part ja havíen estat acollits en l’edifici antic.

Finalment, ens va semblar que calia constituir-nos en associació que tingués els seus propis projectes i pogués al mateix temps ser un “paraigües” per a grups, entitats de nouvinguts/es i iniciatives diverses de caire social i cultural. L’any 1998, ens constituïm com a Associació. I l’any 2007, amb el renovellament total dels espais del Casal efectuat per la comunitat claretiana, amb aportacions importants també del Casal Claret, es comença a desplegar tot un seguit de projectes propis i d’acollida d’iniciatives solidàries.

El Casal Claret treballa des de ja fa anys atenent els col·lectius més desafavorits. Es treballa en l’acollida, atenció i acompanyament a diversos nivells de persones i col·lectius de procedències diverses, promovent, mitjançant els contactes, els aprenentatges i les pràctiques diàries, el diàleg intercultural i interreligiós, així com les pràctiques de desvetllament  i creixent capacitat d’autonomia, com també de descobertes participatives de capacitació i participació cívica.

Expliquem breument els projectes i activitats que estem promovent i duent a terme:

  • Escola de la Pau: infants, adolescents i joves:

Projecte d’acollida i acompanyament socioeducatiu amb infants, adolescents i joves majoritàriament fills i filles de persones migrades. El projecte té dos ritmes diferents: tallers d’entre setmana de reforç escolar i d’activitats lúdiques i creatives i l’esplai una vegada al mes.

  • Escola de la Pau de dones:

Projecte d’acollida i acompanyament a dones majoritàriament nouvingudes de diverses procedències. El projecte consta dels següents àmbits: 1. Eix transversal de cura física, emocional i psicològica. 2. Tallers formatius d’aprenentatges més bàsics. 3. Tallers i itineraris personals pre-laborals. 3. Grup d’acompanyament a dones en situacions de vulnerabilitat i emergència social.

  • Coordinadora d’Associacions de nouvinguts/es:

Espai que agrupa a diverses associacions de nouvinguts i nouvingudes. Actualment hi ha un total de 12 associacions de persones que provenen d’arreu del món.- Ghana, Senegal, Nigèria, Mali, Guinea-Bissau, Colòmbia, Bolívia, Índia. Es reuneix mensualment. En aquestes reunions s’hi tracten temes d’interès comú així com informació provinent de les diverses associacions.

El Casal per una banda cedeix espais i infraestructures- formulant un conveni d’utilització d’espais que es renova d’any en any- perquè cada associació realitzi les seves activitats amb autonomia.

  • Projecte Calendari Moments:

Des de fa 3 anys s’elabora un calendari que tracta diferents temàtiques socials i culturals que s’ofereix a entitats de la ciutat i a llibreries. L’objectiu del calendari és treballar el diàleg entre cultures i la denúncia social.

Enguany amb la organització del calendari del 2019 treballarem el tema dels “centres de culte” de la ciutat de Vic i alguns de Manresa i Solsona.

A banda d’aquests projectes el Casal Claret participem amb i de:

  • Grup de Diàleg Interreligiós
  • Grup de la No violència
  • Projecte Oikia. Treballa l’economia social i solidaria (projecte conjunt amb Càritas i Associació Tapís)

 

ENGUANY CELEBREM 20 ANYS COM A ASSOCIACIÓ!!

Ens sembla important de celebrar aquests 20 anys, amb goig i agraïment per tot el que hem rebut i ens heu ensenyat en aquest camí. Moltes i molts! Però especialment volem agrair tot el que ens heu aportat, tantes dones, infants, adolescents, joves, homes arribats d’arreu amb qui hem compartit dolors, incerteses, lluites, aprenentatges, capacitat de resistència, goig de la diversitat, llum de fes diverses compartides en el respecte i la riquesa mútuament tastades.

És per això que enguany ho volem celebrar, tot insistint en uns quants aspectes del que és el nostre tarannà. Heus ací alguns eixos-moments-actes de la celebració que pretenem dur a terme durant l’any:

“La Casa de totes/tots” (títol provisional): Confecció coral, entre les/els participants al Casal Claret, d’un llibre on volem narrar el que ha estat la nostra experiència i els nostres aprenentatges col·lectius. Els distribuirem en els diversos moments de trobades (Festa del Casal/Festa – barri; Trobada internacional claretians a Guatemala (maig-juny2018); Trobada internacional “Projectes compartits amb persones migrants ” pel juliol a Vic; Assemblea general de l’entitat al setembre/octubre, etc.).

“Textos i poemes místics i espirituals.2.” de diverses tradicions religioses i espirituals. Confeccionar un segon llibret i fer-ne, com a mínim, un “recital” al maig al Temple Romà o a un altre espai cultural de Vic.

Trobada Internacional “Projectes compartits”: Després d’haver-nos trobat en els darrers anys a Itàlia (Lecco), França (Marsella), Portugal (Carvalhos), Euskalerria (Bilbo), aquest any ens trobem a Vic. Serem unes 20-25 persones, que compartim camins col·lectius amb diversos àmbits de fragilitat, exclusió o risc d’exclusió amb dones i homes, joves…: som dones i homes laics i claretians. I ens plantegem col·lectivament processos de presència i acció transformadores. La trobada és a Vic, del 9 al 13 de juliol.

Festa del Casal i del Barri: Com cada any, celebrarem la Festa del Casal – i del barri – enguany amb un dinar de celebració d’aquests 20 anys. Serà un dinar intercultural  amb menjar del Marroc i de l’Àfrica subsahariana, obert a tothom i amb activitats diverses preparades i concelebrades amb els amigues i amigues, veïnes i veïns del barri.  De manera especial es convidarà a totes les persones ex-casaleres que en algun moment d’aquests 20 anys han passat i participat per l’entitat.

Confecció i estampació de fulards pels infants: Volem que els infants de l’esplai de l’Escola de la Pau tinguin un fulard estampat amb el logotip del Casal Claret com a símbol identitari i per a treballar el sentiment de pertinença al grup. Pretenem doncs fer-ne una cinquantena per a tenir-los al juny/juliol i estrenar-los pels campaments de l’agost d’enguany.

Samarretes dels 20 anys pel Maig: enguany aprofitant la celebració dels 20 anys, ens sembla interessant poder fer samarretes del Casal Claret. Haurà de ser una samarreta que ens identifiqui a totes/s els que en formem part, dones, infants, voluntariat, junta, socis/es, grups diversos, etc., tenint com a marc aquest “Casal que és i pretén ser CASA” de tothom.

– Edició d’un vídeo explicatiu de l’entitat en motiu del 20è aniversari: Ens proposem de cara a setembre editar un nou vídeo en motiu del 20è aniversari de l’entitat. El que teníem anteriorment ha quedat obsolet i ens sembla important de tenir un nou material actualitzat de divulgació del Casal Claret. Sovint és utilitzat com a eina de difusió per a xerrades on participem.

És gràcies a Totes i Tots que al Casal FEM CASA !!

dav